LISTOHRÁTKY – hraní s listy

Máme tu podzim v celé své kráse barevnosti. A tak je potřeba tu barevnost využít i pro hraní venku. Podzim rozhodně není období, kdy bychom měli sedět doma, protože nesvítí sluníčko či je mlha. My máme toto období velmi rádi a to pro tu možnost, co se v lese pestrého dá najít a tvořit z pokladů přírody.

Skok jako do peřiny
Úžasná zábava je skákání do hromady listí jak do peřiny. Hra může být i pojata organizovaně. Jako procházíme se okolo hromady a až někdo vykřikne Do domečkuuu! Tak skočíme do hromady. Pokud nemáte při ruce hromadu. Tak si můžete z listí vytvořit kroužek a domeček bude právě uprostřed.
Hra do Domečkuuu! je zde

Sportovní překážková dráha
Také z listů můžete postavit překážkovou dráhu a zaskákat si v lese. Přeskakovat listy, skočit z listu na list, jít po listové řadě jako po provaze.
Land art – Krásné barevné obrázky vytvořené přímo v lese pro ostatní kolemjdoucí se vyloženě nabízí.

Listoví panďuláci
Nakreslete listům obličej a pak si s nimi můžete zahrát třeba venkovní divadélko či jen tak nechat volnou hru dětem – místo panenek a figurek.  A pokud chcete, aby vám panďuláci vydrželi i dlouho doma. Tak je ponořte do rozehřátého vosku a třeba přilepte na sklo. Rozveselí vám pohled z okna. Najdete také zde

Královská koruna
Využijte listy třeba na korunu pro své královny a krále. Ustřihněte si proužek papíru, klidně i z kartonu a nalepte listy. Krásně vypadají javorové.
Něco pro zkoumavé
Zjistěte, zda jsou listy barevné i uvnitř listu. Položte listy na papír a rozťukejte je kladívkem či kamenem. Nejen, že vám vznikne pěkný obraz (pozor ťukat s rozmyslem, aby se do papíru neudělaly díry) a ještě objevíte, z čeho se listy skládají.
Chcete získat vodovky bez vodovek?
Namočte listy natrhané na kousky do malé skleničky s vodou. Připravte si skleničky dle barev listů – zelená, žlutá, červená. Listy do vody pustí barvu a pak hurá do malování.
A co se trochu toho naučit do školy?
Napište si na listy abecedu, slabiky, čísla, znaménka a trénování je na světě. Můžete je různě poschovávat, losovat, seskupovat, tak jako v sešitě na papíře a přitom jste venku na čerstvém vzduchu.
Jak poznat strom? 
Pokud se potřebujete naučit do přírodovědy jména stromů. Tak co třeba shromáždit od každého listy a plody, kůru, postavit si je před sebe a pak hrát různé hry: Vše rozházet a znovu uspořádat. Hledat stejný strom v parku. Zahrát si hru Já jsem javor, já jsem dub a pak prostřídat. Lépe si člověk zapamatuje to, do čeho se sám vcítí. Prozkoumejte plody. Obkreslete tvar listů doma či venku křídou, listy, kreslícím kamínkem třeba na silnici nebo vyryjte do bláta.
A co s listy doma? Rychle uschnou, takže buď usušit, zalít do vosku či třeba zabalit do potravinové folie.
Naším letošním pokusem byla potravinová folie.
Výzdoba na okno
Natáhněte potravinovou folii třeba na zem, rozmístěte listy a překryjte opět folii a zamačkejte. Ideálně co nejvíce vyfouknout vzduch a také je dobré mít listy trošku vylisované. Najdete také zde.
Krásné barevný podzim!
Článek byl zpracován pro elektronický časopis Batul
Další tipy, jak si hrát a učit se s listy naleznete na webu: Svobodná hra a Učíme se venku

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..