Časopis Ben Já Mína

Recenze na časopis Ben Já Mína

To jsme takhle jednou byly osloveny, zda si nechceme prohlédnout, prolistovat, pročíst a pohrát s jedním dílem časopisu. Došel nám výtisk o vesmíru. Vzhledem k tomu, že obloha se dá nejlépe s dětmi zkoumat právě v lednu, kdy je brzo tma, tak jsme ji trochu odložily. Ale prý nevadí.

Časopis vydává Junák – Český skaut a nadšené redaktorky a ilustrátorky ho plní zajímavými úkoly, hrami a tématy.  Co na tomto časopise je ale jedinečné, tak jsou metodické listy ke stažení zdarma z webové stránky. Metodické listy obsahují další tipy, jak si s dětmi nad tématy hrát a povídat, což každý rodič velmi ocení. Takže moc doporučuji, kór když chcete s dětmi téma probrat v celku najednou a z různých pohledů a všemi smysly. Což to já velmi ráda. Pohrát si, něco se dovědět, něco si nakreslit, vyluštit, uvařit, zahrát pohybovou hru, scénku.

Co se mi dále líbí na časopise, tak je přesah z jen jednoduchých úkolů, které jsou ve většině časopisů v trafikách, do vzdělávací roviny. Dcerka je zrovna ve věku, kdy ji ty klasické úkoly a doplňovačky hodně baví, ale donekonečna a pořád stejně by jí to stejně nebavilo. Časopisy pravidelně nekupujeme a i tak se nám jich doma objevuje více než zvládneme přečíst, a proto i mě baví, když mohu téma pojmout více ze široka, zamyslet se nad tématem a vlastně se i něco navíc dovědět já jako rodič.

Představíme vám pár stránek:

První stránka – taková informační. Stránka s popisem historie zkoumání vesmíru. Dceru na první pohled nezaujalo, a tak jsme to pojaly jako deskovou hru, a na jaké políčko se stouplo, tak o tom jsme si přečetly a pak jí to začalo zajímat na tolik, že jsme se začaly vracet k přeskočeným políčkům. Až jsme došly do cíle. Občas si člověk musí vypomoct, aby zaujal.:-) Ale grafické zpracování k tomu vyloženě vybízelo 🙂

V tomto díle celý příběh začíná cestou dětí z časopisu do vesmíru. Na to pak navazují další stránky, kde se s vesmírem seznamují všemi smysly.

Například následuje stránka s obrázky profesí – čím chci být. Čím myslíte dcerka chce být? Kosmonautem? Moc se jí ulevilo, že tam tu svou našla a nemusela vymalovávat to prázdné políčko.  🙂 (ona je takový rychlík se vším, zvědavá, velmi kreativní, ale nesmí s tím být přespříliš práce a nesmí to vypadat na první pohled náročně)

 

Na další stránce si můžete s dětmi společně uvařit opravdový vesmírný chia puding. Chystáme se teprve na něj, určitě bude úžasný.

Dokreslování druhé půlky předmětů, ze kterých se dělal pokus z vedlejší strany. Pokus určitě zkusíme, je potřeba na něj více času. V domalování předmětů se holky střídaly.

 

Na další straně jsme se seznámily s několika souhvězdími. Které je vaše oblíbené? U nás je nejoblíbenější velký vůz, který tam byl  a umíme najít i na obloze.

Dále bylo úkolem domalovat si raketu. Musely jsme rozložit síly, a tak jedna malovala kolečka, druhá obdélníky a trojúhelníky bylo nutné si rozpůlit 🙂 Další aktivitkou bylo složit si vlašťovku. Pro zapomětlíky i s návodem. Vlašťovky nás obecně baví. A tématicky se k tomu opravdu hodí. Díky vlaštovkám se člověk i proběhne. 🙂 Druhým tvořivým návodem byla výroba rakety. Na raketu se teprve chystáme.

Na další stránce náš začínající čtenář přečetl otázky, hledal odpovědi a ta menší vybarvovala kolečka barvičkami. Moc se mi líbí, že texty jsou psané velkými písmeny. Náš začínající čtenář s malými teprve začíná, ale takhle si je schopen již číst sám. A takových možností až tolik není.

Další stránky, o kterých jsme si povídaly.

 

Na poslední závěrečné stránce je desková hra. Ty my milujeme. Akorát tady jsme nějak nevěděly, co s těma obálkama a úkolama, a tak jsme si pravidla trochu přizpůsobily.

Ukázka z metodických listů stažených z webu.

 

Časopis se nám moc líbil a moc doporučujeme všem!

Normálně na pultě v trafice ho neseženete, tak neváhejte ho objednat rovnou na celý rok přímo z webových stránek 🙂

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..