HLEDAČKA, BOJOVKA nebo třeba PÁTRAČKA?

Co si představit pod HLEDAČKOU?

Co je to vlastně hledačka-pátračka? Hledačkou jsem si nazvala hru, kdy chci dětem zpestřit pobyt venku a třeba je tou hrou i něco naučit. Hru si můžete sami vymyslet, vyrobit i uspořádat 🙂

Někdy se objevila situace, že se dětem nechtělo ven, na procházku nebo cesta byla příliš dlouhá a nezábavná. A to je ten správný moment, kdy zpestřit cestu hledáním.

  znackova_hledackaZnačková hledačka ke stažení zde: Značková hledačka

Jaké mohou být hledačky – pátračky?
Hledačka může mít hodně podob a nespočet variant.

  • Hledačka může být tematicky zaměřená, třeba vánoční, sněhová, barvičková, kytičková.
  • Hledačka také může děti něco naučit jako písmenka, počty, něco o biologii, zeměpisu.

Hledačka může mít různou podobu:

  • Můžete něco sami schovat např. na zahradě, v parku, doma a úkolem dětí bude dané věci najít a přinést.
  • Není nutné hned vše sbírat a tak je možné zvolit variantu, kdy jen zkoušíte svou bystrost v pozorování okolí a hledají např. smrk, kostel a nalezené si jen odškrtnou. Tyto hledačky se dají hojně využívat při výletech či procházkách, v autě, v muzeu.
  • Starší děti můžete vyslat s fotoaparátem, aby zachytily, co najdou či zpestřit složitost hry GPS souřadnicemi.
  • V zahraničích můžete najít hledačky pod názvem “Scavenger hunts”
animal-track-76569_1920
Zimní hledačka: Zimní ledově-sněhová hledačka

A co může být cílem?

  • U nejmenších dětí stačí pouze to, že mám vše odškrtáno a splněno – i z toho je radost.
  • Když si chcete s hledačkou trošku pohrát, tak můžete za každý nalezený objekt dát třeba indicii či kus mapy, kus věty, ze které složí heslo, najdou cestu k pokladu či k odměně.
  • Můžete vymyslet příběh, pohádku, kvízy či detektivku s nějakým konkrétním cílem.
  • Myslím, že se dá vyhnout soutěžení, ale i takto se dá hledačka pojmout. Tuto variantu „kdo dříve“ bych volila např. u nutnosti podpořit výkon jako sportovní dovednosti. S časem se dá pracovat i bez soutěžení, že se stanoví časový limit, do kdy by se mělo vše nalézt.
  • Ale cílem by neměla být soutěž, ale spíše pobavení, získání informací a prolítání venku.

pismenkova_hledackaČlánek o písmenkové hledačce je zde: Písmenková hledačka

A jak na hledačku? Co potřebujeme?

Základní podobu hledačky je vhodné zvolit podle toho, zda děti už umí číst či ne. Pro menší děti je vhodné používat obrázky, abyste nemuseli dětem každou chvilku předčítat, co se vlastně má hledat.
Sepíšete či nakreslíte seznam toho, co se má hledat. Může to být napsané na papírku, na zemi, na tabuli či můžete připravit kartičky, které si budou třeba losovat.

Je vhodné mít k ruce tužku na odškrtávání toho, co jsme již našli.

V případě sbírací hledačky je vhodné dětem dát do ruky tašku, košíček, do které budou předměty sbírat.

Potřebujeme tedy:
• Seznam, tužku, tašku
• Záleží na každém typu hledačky, třeba ještě foťák

wp_20161219_14_33_52_pro

Vánoční hledačka ke stažení zde: Vánoční hledačka

Hledačka nebo bojovka, jaký je v tom rozdíl?

Oboje se hodí ven, do přírody, na zahradu, do lesa či na výlet.

S BOJOVKOU (tzv. šipkovanou) je více práce v daný moment. Při přípravě v terénu se hodí, když máte k ruce nějaké další pomocníky. Bojovka má většinou stanovenou trasu, kterou je nutné dopředu nachystat – schovat lístečky, vzkazy, úkoly. V bojovce bývá důležitý příběh či téma a taky cíl – většinou se v závěru hledá poklad v různých podobách.

HLEDAČKU PÁTRAČKU (Scavenger Hunt) si připravíte doma v klidu a pohodlí. Napíšete seznam na papír, vytisknete obrázky či připravíte drobnosti, které se budou hledat. Venku hledačku rozdáte dětem do ruky či poschováváte po okolí a můžete vyrazit. Rozdíl je v tom, že není stanovena konkrétní trasa. Vymezíte místo, kde se bude hledat a nemusíte k tomu mít žádné fáborky či šipky. Jaký bude cíl, záleží jen na vás – třeba jen najít všechny obrázky.

HLEDAČKU typu Questing můžete nalézt rovnou v terénu. V této hledačce na začátku dostanete základní informaci o příběhu, letáček či mapu, indicie přímo v místě, např. v nějakém městě v infocentru, u hradu, zámecké zahrady. Procházíte trasu dle naznačených bodů/stanovišť či pokynů. Tato hledačka je většinou bez šipek, fáborek, značek. Všechny pokyny máte v letáčku či mobilu. Po nalezení stanoviště buď odpovídáte na otázku či hledáte/získáváte další indicii, kam jít. Často po splnění všech úkolů na vás čeká v cíli odměna/poklad např. v infocentru obdržíte nějakou odměnu.

………………………………….

Další vytvořené hledačky budou přibývat na těchto stránkách. Ale určitě si můžete vymyslet vlastní. Fantazie se meze nekladou. Pokud byste chtěli právě tu Vaší zveřejnit třeba u mě na stránce, tak ráda vyvěsím a můžeme z toho společně vytvořit velikánskou databázi hledaček ke stažení.

A také pěkné hledačky naleznete na stránkách JDETEVEN.CZ. Neziskové organizaci Tereza, která stránky provozuje, velmi fandím a ráda s nimi spolupracuji.

Jdi ven a najdi

Krabičková fotovýzva

 

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..