VÁNOČNÍ KALENDÁŘ



Připravujete si pro děti vánoční adventní kalendář?

Je pokaždý jiný nebo stejný?

adventni_kalendar_2015

Používám krabičky od čajů obalené v balícím papíru a ještě letos je asi využiji. Přijde mi, že holky baví, že je stále stejný, že je to taková jistota Vánoc. I já si pamatuji z dětství kornoutkový adventní kalendář za oknem. Ale náplň je pokaždé trochu jiná. Ráda dávám malou sladkou drobnůstku jako jeden bonbonek, jeden čokoládový penízek, pár rozinek apod. A k tomu každý rok něco pro vánoční atmosféru, pro hraní či nenápadné přivzdělání se. adventni_kalendar3

V loňském roce 2015 byly v krabičkách malé kartičky na vymalování s vánoční tématikou z Blogu Z lesa. K tomu jsme začínaly trochu s písmenky a tak jsem vyrobila písmenkovou mašinku z filcu. Děvčata nejvíce bavilo hledat po obýváku vagonky. Přiřazování nalezených písmenek na správná kola také mělo velký úspěch.

 

V roce 2014 jsme měli vánočního sněhuláka z krabice, který přinesl každý den nějakou hru, tvořeníčko. Tyto hry byly vytvořeny maminkami z montessori vánoční výměny. Každá maminka připravila svou aktivitu 24x a pak jsme si je povyměňovaly, že na každý den byla jiná. Doteď si ještě s těmi aktivitkami hrajeme.

A letos? Opět nakombinuji něco malého sladkého s obrázky z Blogu Z lesa. Tentokrát druhý set s úkoly na dokreslení, což se nám pro předškolačku akorát hodí. Určitě nebude chybět něco s vánočním příběhem. Ale také budu pokračovat se schováváním některých aktivit po bytě a v krabičce bude heslo, nápověda indicie či jen slovo HLEDEJ.

Co bude poschováváno? Již mám připravených pár neobvyklostí.

1.12. Koupila jsem nový řetěz na venkovní stromeček a tak to bude asi hned zítra první dáreček pod slovem HLEDEJ. Není to věc jen pro holky, samozřejmě, užijeme si to celá rodina a i všichni sousedé :-). Ale to by byla nuda, jen tak říct, koupila jsem nový řetěz, půjdeme ho pověsit? To nemá až takové kouzlo. Ale hledání a objevení takového pokladu, to bude opravdu překvápko. Akorát mám obavy, že ven poběží ještě v pyžamu 🙂

2.12. Druhý den bude k hledání vánoční obrázkový příběh ze stránky Děti.Víra.cz. Je to pátek a tak bude čas si příběh v klidu přečíst a popovídat si o něm.

3.12. Jdeme v sobotu akorát do divadla, tak asi schovám nové punčocháče. Stejně je potřebuji dcerkám dát, tak to bude takové neobvyklé darování.

4.12. V neděli bych ráda začala péct nějaké to cukroví s holkama a tak k hledání budou vykrajovátka, která právě hned využijeme.

5.12. Mikuláš. Protože to bude perný den a samé obdarovávání, tak asi najdou holky jen vzkaz, že se Mikuláš těší na nějakou básničku.

6.12. Tentokrát holky objevily domácky vyrobenou hru Dobble ve vánočním pojetí.

7.12. V jednom obchodě jsem obdržela takové zabalené balíčky s překvapením zdarma za nákup. Tak sama budu zvědavá, co tam bude.

8.12. Najdeme suroviny na výrobu dárečku pro kamarádky.

9.12. Obdržíme vzkaz, že bychom měly vyrobit přáníčka všem babičkám a dědečkům a komu ještě budeme chtít.

10.12. Najdeme vánoční knížku.

11.12. Najdeme hru s hledáním toho, co nám venku připomíná Vánoce – najdete v dalším příspěvku jako vánoční hledačku.

12.12. Jsme si užívaly narozeninový den a tak nebylo potřeba hledat další dárečky.

13.12.-16.12. Mamka i děti cestovaly a tak hledání nebylo, ale za to potom byla nádhera nakukovat do tolika krabiček najednou.

17.12. Sněhové vločky na nalepení na okno.

18.12. Hra na hledání stejné rukavice.

19.12. Magnetická hra doma vyrobená slož si vánoční stromeček.

20.12. Vánoční hledačka

21.12. Obrázky ke skládání na špachlích.

22.12. Hra s písmenky a kolíčky.

23.12. Nový Ladův Betlém, který pak připravíme ježíškovi, aby ho nazdobil ke stromečku.

24.12. Navíc lízátko a už jsme nic nehledali.

adventni_kalendar

Ten kdo dočetl až na konec, tak může očekávat brzy ještě jeden tip. Chystáme s holkama vytvořit cestu do Betléma.

Krásný předvánoční čas. Žádný shon a jen užívání vánoční atmosféry!

 

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..