MĚŘÍME BEZ METRU

V lese můžeme měřit různými způsoby.

Měření si mohou užít i ti, co ještě neznají čísla.

1. MĚŘÍME s KLACÍKY

Můžeme poměřovat délku klacíků – jeden je kratší, druhý delší. Jsme schopni je seřadit dle velikosti. Také můžeme zjistit, který klacek je větší než naše postava, a který je menší než naše chodidlo. Taky můžeme spojit dva klacíky za sebe a tím zjistíme, že jsou delší než třetí klacík.

2. MĚŘÍME POMOCÍ SVÉHO TĚLA

Odměřovat délku a vzdálenost můžeme pomocí našich nohou, rukou, pomocí naší výšky. Jestli už číslům trochu rozumíte, tak si doma změřte, jak je dlouhý 1 m – jestli je to jeden krok či vzdálenost paží. Jestli máte 1 metr do pasu či k bradě. A pak v lese hravě spočítáte, jak daleko jsou stromy od sebe, jak je široká cesta apod.

3. MĚŘÍME S PROVÁZKEM     

Na pomoc si můžeme vzít provázek. Když nám nestačí na změření klacíky a naše nohy, můžeme zkusit odměřit velikost třeba tloušťky kmene provázkem. Obtočíme provázek kolem kmene několika stromů a ustřihneme či poznamenáme si, jak dlouhý provázek jsme potřebovali. Pak porovnáme mezi sebou provázky či poznačená místa. Takto se dá změřit i vzdálenost mezi lavičkami, stromy, jak široká je brána.

4. JAK ZMĚŘIT VÝŠKU STROMU, když je to takový obr?

Jak změříme, jak je vysoký strom? Málokomu se podaří vyšplhat na špičku stromu a přitom ještě držet metr v ruce. Vezměte si do ruky klacek (třeba 50 cm – 1m dlouhý) a nastavte ho svisle stejně jako strom. Pak pomalu couvejte krok po kroku od stromu a držte stále klacek ve stejné poloze před sebou. Jak couváte, tak strom se zmenšuje. Až odcouváte do bodu, kde bude klacek stejně velký jako strom, tak v tom momentě STOP. Pak spočítejte vzdálenost od Vás ke kmenu. (třeba krokovým metrem) a máte výšku stromu spočítanou.

Tady přikládám odkaz na video, kde je vidět postup, jak na to. (pozn. tento příspěvek je na facebooku, takže pokud nejste přihlášení, tak se vám možná nezobrazí)

 

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..