bojovka

BOJOVKA – JAK NA NI?

Jak jste na tom s bojovkami?

Mám takový pocit, že bojovky baví, jak dospěláky, tak děti.

Hodně dospěláků i dětí baví bojovky i vymýšlet. A mezi ně patřím i já. Vymýšlím bojovky pro své děti, sousedovic, známý a občas z toho udělám větší akci jako pro školku či pro obec, pro narozeninovou oslavu.

Ráda se s Vámi podělím o tipy, jak takovou jednoduchou bojovku uspořádat. Jde to totiž i velmi jednoduše.

Postup:

1. Nejdříve si vymyslíte úkoly, které vám zapadají do tématu bojovky.

2. Vyberete si místo, kde se bude bojovka realizovat. A vymyslíte trasu. Někdy může být trasa hodně zajímavá, tak se dá tento bod přesunout pod bod 1 a úkoly vymýšlet až následně dle jednotlivých vybraných stanovišť.

3. Následně zhodnotíte téma, úkoly i trasu dohromady. Vyberete stanoviště, tak aby se Vám hodily do úkolů. Někde potřebujete vodu, někde strom, někde louku, někde lavičku, někde cestu.  Zhodnotíte délku trasy, zda to věková skupina je schopná ujít.

4. Určíte si start a cíl. Rozhodnete, zda bude start a cíl někde blízko u sebe, abyste měli organizační zázemí na jednom místě. Či potřebujete cestou účastníky dostat někam na úplně jiné místo (to je náročnější na čas při přípravě).

5. Dále je nutné rozmyslet, zda budete potřebovat pomocníky či bude trasa jen papírková a nebudou nutní asistenti. A dostatečně dopředu je nutné si zajistit, kdo Vám pomůže. Je  nutné mít náhradníky do rezervy. Někdy to bývá největší kámen úrazu, nemoc řádí z ničeho nic a stanoviště bez průvodce může být najednou úplně k ničemu.

6. Jak zajistit viditelnost trasy a úkolů. Ve dne je to jednoduché. Připravíte si fáborky z krepáku a křídu na šipky či různý přírodní materiál. V noci můžete použít svíčky ve sklenicích (doporučuji mít je pod dohledem – např. máte rozmístěné hlídky po celé trase) či můžete použít svíčky na baterky (pozor, pokud děláte bojovku pro širší okruh lidí, tak aby se vám neztratily, budou se líbit dospělým i dětem jako památka 🙂 )Také jde využít místní osvětlení a jen kreslit šipky na zem či fáborky. Také jde použít fosforekující barvu.Někdy můžete předem zaúkolovat hráče, aby si samy donesly své čelovky a baterky a pak není potřeba trasu nasvětlovat.

7. Následuje příprava trasy. Doporučuji dostatečný čas na přípravu. Opravdu to zabírá hodně času, ale den dopředu taky není ideální, protože noční deštík či rosa vám smažou šipky, rozpustí papírky, vítr odfoukne fáborky. Nejlepší je trasu připravovat cca 2-3 hodiny před spuštěním akce. Většinou do té doby trasa zůstane v nezměněné podobě. Také dost často můžete potkat živé šotky v podobě lidí na procházce, kteří si jen tak úkoly splní, něco odnesou či stanoviště rozhází, takže testovači či projití trasy těsně před akcí je víc než nutností.

8. Pak se vydáte ideálně od cíle (pokud není start blízko cíle) a rozmisťujete úkoly a značky. Tím se dostanete na start a můžete rovnou začít pouštět účastníky na trasu.

9. Pokud připravujete bojovku pro větší počet lidí, třeba pro širokou veřejnost, pro celý tábor, tak je vhodné mít testovače. Testovače pošlete na trasu ideálně dříve než je bojovka spuštěna. Testovač vám vychytá nedostatky v označování trasy, hledání a plnění úkolů.

V případě menšího počtu účastníků stačí poslat testovače na trasu jako první. Ideálně, když testovač bojovkám trochu rozumí a umí příp. šipku dokreslit, fáborek dověsit apod.

10. Také je vhodné se rozmyslet na systému pouštění účastníků na trasu. Zda půjdou všichni najednou či po skupinkách, po jednotlivcích. Každé má své pro a proti.

11. Pokud půjdou po skupinkách, tak je vhodné u startu zajistit nějakou činnost, která stojící zabaví. Nikoho nebaví stát ve frontě. To stejné pak platí u cíle.

6. A pak hurááá vyrazit na cestu!

Budu moc ráda, když mi pošlete tipy na úkoly, Vaše zkušenosti s bojovkami, které bojovky vás baví a které nebaví.

Téma bojovek mě hoooooooodně zajímá a plánuji se jim více věnovat.

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..