NOČNÍ BOJOVKA

Téma nočních bojovek určitě zaujme všechny dobrodružné rodiče.

Noční bojovky můžeme rozřadit do více typů:

  1. Strašidelné noční bojovky
  2. Noční bojovky s úkoly
  3. Noční hledačky
  4. Noční šifrovačky

Ad 1) Strašidelné noční bojovky

Co se týče nočních strašidelných bojovek, tak toto téma si nechám až na někdy později. Až za pár let. Až budu mít dcery v teenage věku a bude potřeba je trochu postrašit. Zatím i jen strašidlo na bojovce přes den nám způsobilo jen křik, strach, stres. A to jsme vůbec netušili, že tam ta strašidla mají být.

Přijde mi zbytečné děti strašit nějakými hrůzostrašnými čarodějnicemi, smrtkami, pokud to nevidí samy jako zábavu.

Ad 2) Noční bojovky s úkoly

Pár takových bojovek jsem již pořádala a myslím, že si je všichni moc užili. Atmosféra tmy, světýlek a hledání cesty, úkolů má v sobě něco magického, trochu strašidelného a přitom bezpečného, když je v blízkosti někdo blízký.

Specialita noční bojovky: můžete použít svíčky ve sklenicích (doporučuji mít je pod dohledem – např. máte rozmístěné hlídky po celé trase) či můžete použít svíčky na baterky (pozor, pokud děláte bojovku pro širší okruh lidí, tak aby se vám neztratily, budou se líbit dospělým i dětem jako památka 🙂 )

Také jde využít místní osvětlení a jen kreslit šipky na zem či fáborky. A co třeba použít fosforeskující barvu? Specialitou může být použití fixky, která je čitelná jen pod UV zářením. Ale je nutné zabezpečit, aby všechny týmy byly vybaveni správnou baterkou.

Někdy můžete předem zaúkolovat hráče, aby si samy donesly své čelovky a baterky a pak není potřeba trasu nasvětlovat.

Podrobnosti, jak uspořádat bojovku, naleznete v článu ZDE.

Ad 3) Noční hledačky

Noční hledačky spočívají v hledání něčeho. Taková jednodušší bojovka pro toho, kdo se necítí na vymýšlení úkolů. Na trase nejsou úkoly, ale děti hledají poschovávané krabičky s něčím, papírky se vzkazy či s obrázky či kamínky či dle tématu.

Naplánujete si trasu, vyznačíte ji svíčkami či šipkami, poschovávate papírky – doporučuji označit pořádně místo, kde se má papírek hledat. A očíslovat, aby účastníci věděli, že nějaký neminuli.

Snažím se u každé hledačky – bojovky, aby měla své téma. A tak úspěšná byla hledání postaviček do vánočního betlýmku. Každé dítko si našlo pod stromy schovanou krabičku a vzalo si papírek s vytištěnou siluetou obrázku postavičky z betlýmku, na dalším místě další, až si nasbíralo všechny. V cíli byl oheň, zpívalo se a prostor se stolečky, kde se daly postavičky vymalovávat. Rodinný tým si domů odnesl kompletní betlýmek na památku.

Ad 4) Noční orientační běh

Vezměte si do ruky buzolu, speciální čip, mapu. A můžete vyběhnout. Informace jsou např. zde: https://www.svetbehu.cz/

Ad 5) Noční šifrovačky

Noční šifrovačky jsou již celkem náročné bojovky, kde se jde podle GPS navigace, které se luští ze složitých šifer. Jedná se většinou o týmy, které celou noc či 24 hodin luští šifry a jen málo jich dojde do limitu do cíle. Samozřejmě jsou různé věkové kategorie a náročnosti. Např. některé probíhají zde: https://sifrovacky.cz/

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..