HRAJEME SI VENKU A V NOCI

Leden – měsíc zimy, tmy, sněhu, často i mlhy a u nás i inverze.

Leden je u nás dost často symbolem spánku na peci. Potřebujeme více spát a odpočívat, relaxovat a tak pobýváme více doma.

Asi to máme, jak ta zvířátka, potřebujeme si po předvánočních setkáváních odpočinout a nabrat energii na nové jaro a nový koloběh.

Samozřejmě je ale nutné zabezpečit čerstvý vzduch i v tomto čase a jak to zajistit, když je brzo tma. Co dělat venku za tmy?

V čase vánočním určitě rádi chodíme do města kochat se vánočními světýlky, ozdobenými stromečky, betlýmky, svítícími ulicemi a stromy a dalšími. U nás je to každoroční návštěva Prahy. V jiném ročním období se za tmy do Prahy moc nezvládáme dostat, když děti potřebují jít brzo spát.

Ale co v lednu, když už i ta světýlka zmizí?

1. Nejoblíbenější aktivitou je procházka se světýlky. V listopadu s lampióny, v prosinci s lucerničkami a prskavkami a v lednu s čelovkami a různými baterkami a odrazkami.

2. Ale přeci nebudeme chodit jen na procházky a tak rozhodně nemáme zazimované dětské dopravní prostředky typu kola, koloběžky a odrážedla, motorky. A když se jede v noci, tak je nejdůležitější myslet na bezpečnost a tak ozdobit jak vozidlo, tak děti různými světýlky. I samotná příprava, montáž, výměna baterek je velmi zábavná. Máme tu výhodu, že jsme v takové zapadlé ulici, kde se dá jezdit bez nutnosti dodržování pravidel silničního provozu a bez nutnosti dohlížet, zda ty děti někdo nepřejede. A tak dospělí klábosí na rohu a místní tlupa drandí do kola jak o závod. Ano, dost často se snaží závodit, z čehož já až tak nadšená nejsem. Závodění vymyslí ten nejstarší a to že ti tříleťáci asi nebudou první nikdy už je nenapadne. Někdy se zamyslí a řeknou, že jim dají náskok. No jo. Učí se samy mezi sebou.

3. Další super zábavou je posedávání u ohně. U nás sezóna nekončí na podzim. Ale jede celoročně a dost často se dá více užít v zimě než v létě, kdy je pozdě tma. Ohýnek nám posvítí, nás ohřeje, nakrmí a tlupa okolo řádí (Tedy nazvala bych to plní si své vlastní úkoly, které si samy stanoví. To hraní není bezduché. Vždy někdo vyhlásí úkol a společně ho řeší.)

4. Noční lyžování, bobování, stavění sněhuláků a noční koulovačku nás také moc baví. Když máte to štěstí, že u vás nasněží nebo jste na horách, tak si můžete dopřát noční zábavu na sněhu. My letos ještě to štěstí neměli.

5. Pozorování noční oblohy je ideální právě v zimě s malými dětmi. Máme k tomu takové proděravěné kartičky s obrázky souhvězdí. S těmi se dá hrát doma – s baterkou, tak lovit i na skutečné obloze. Dají se dokonce dnes i koupit od šikovné maminky blogerky zde: http://mklife.cz/tady-prosvicovaci-hra-maly-hvezdar/

6. Povídání o vesmíru – Když už tedy můžeme zkoumat tu noční oblohu brzo odpoledne, tak pak si doma můžeme přečíst něco o vesmíru. K tomu povídání se nám zrovna hodí vesmírný díl časopisu Ben Já a Mína, který jsme dostali k testování. Je to sice letní díl, ale nám se hodí zkoumat oblohu až teď v zimě. https://benjamina.skaut.cz/ Odkaz na naši recenzi našeho čtení a hraní naleznete zde.

 

7. Noční bojovka – to je už trochu jiná kapitola. Tam je potřeba se trochu připravit. Mám pro vás tipy na bojovky jednoduché i složitější. Článek si ale zaslouží svůj příspěvek. Více podrobností naleznete v článku NOČNÍ BOJOVKY.

8. Noční cvičení venku. Po novém roce jsme zavedly s maminkami z okolí cvičení venku. Proč noční? Protože většinou je to momentálně v čase, kdy je tma. Ale už se těším na jaro.

Všem se nám líbí, že nejsme omezeni prostorem, jsme na vzduchu a přitom tam s námi mohou být i děti. Děti mohou cvičit, ale mohou si i jen tak hrát v okolí. Realita je většinou taková, že ze začátku se s námi probíhají, pak udělají pár dřepů a pak už si jdou po svých a občas tu nějaké přiběhne, zacvičí si. Také jim občas extra připravím nějakou zábavu. Jako že vezmu švihadla, balóny.  Nejvíce se mi na tom líbí, že vlastně nenápadně dětem vštipujete, že cvičení je součástí života.  Třeba to v nich trochu zakoření i do budoucna 🙂

Cvičení si zaslouží svůj článek, který brzy připravím. A také jsem si pro něj vytvořila extra webovou stránku, kterou brzy plánuji zprovoznit. Plánuji tam dávat různé typy na cvičení.

 

Spousta dalších tipů naleznete na stránkách JDETEVEN.CZ ve Výletě potmě

Tak HURÁÁÁ DO TMY!!!

 

 

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..