VÝLET DO ČESKÉHO ŠVÝCARSKA S BOJOVKOU

České Švýcarsko bylo pro nás hodně dlouho skryté. Nevím proč, ale prostě jsme tam nikdy nebyli.

Ale už máme čárku splněno, protože dlouhodobě sleduju blogerku http://www.sdetmivbaglu.cz. Jana vydala v loňském roce knížku o výletování Průvodce Českosaským Švýcarskem. Tento počin mě přišel tak zajímavý, že jsem si řekla, že tam musíme konečně jet. Takže to byla jasná volba v letošní sezóně. A protože jsem chtěla výlety dětem zpestřit i hrou, objednala jsem si knížku na Hithitu i s pracovním sešitem.

Vyjeli jsme na podzim s partou známých. Ubytování jsme měli trochu dál, bylo všude dost obsazeno 🙂 – pod horou Jedlovou v lesíku. Program výletů vybírala kamarádka dle průvodce od Jany. I tak jsme měli průvodce s sebou a prohlíželi si různé možnosti, kam by se všude dalo.

Mým dobrovolným úkolem bylo zpestřit dětem procházky, když by se jim náhodou nechtělo chodit a i je trochu spojit dohromady, zaujmout, aby se těšili na další výlet, cestu. Tentokrát jsem to měla jednoduché a využila jsem hlavně pracovní sešit od Jany, ze kterého jsem si udělala zmenšené obrázky úkolů pro každého dětského člena týmu.

A pak už to bylo jednoduché, jen jsem si připravila ruličky a postupně jsem si plánovala, kdy jakou kam umístit. Dost jsem k tomu používala ostatní rodiče, že někdo vyběhl napřed a ruličku schoval. Tatínky to docela bavilo. Měla jsem s sebou připravené pastelky na vyplňování úkolů a zbytek se dodělal v restauraci či na pensionu. Děti si tím vytvořily pěknou knížečku se vzpomínkama a ještě se i něco přiučily.

Hledání vzkazů od skřítků během výletů. Děti si ani nevšimly, že prší či že je výlet dlouhý, hned se hrnuly za dalším vzkazem či úkolem.
Ukázka úkolu z pracovního listu od Sdetmivbaglu
Luštění a vyplňování v terénu
Luštění v restauraci – doslova nás ty lístečky zachránily, protože jsme čekali šíleně dlouho na jídlo. Jinak by tu restauraci asi zbořily a snědly.

A na závěr samozřejmě nechyběla noční bojovka – byla tedy mini, protože jsme chtěly vyslat děti opravdu samotné. Otrkanější to daly, méně otrkaní i tak šli s rodiči. Šlo se po svítících náramkách, takže nic náročného na přípravu. A poklad v cíli to jistil.

A ty výlety – jsou oba celkem krátké na kilometry a nenáročné:

  1. výlet – taková poznávačka hromadných dopravních prostředků a přejezd přes hranice do Německa

Vyjeli jsme autem, pak jsme přestoupili na vlak v Děčíně. Dojeli jsme do Bad Schandau a tam jsme jeli přívozem (lodičkou), pak jsme došli na tramvaj a jeli k vodopádu. A aby byla specialita, tak jsme zvládli i vyjet výletnickým výtahem.  Kde jsme pak potkali skřítky, které nám začali nechávat vzkazy po cestě.

Celý den bylo dost chladno a nakonec i dost pršelo, takže jsme se před příjezdem vlaku, museli ohřát v cukrárně.

Cesta přívozem
Cesta k výtahu za deště
Dětské hřišťátko v cíli, které jsem využila jako domeček pro skřítky pro pobytovou hru. Za komínem našly děti vzkaz od skřítků s úvodem do hry.
Čtení vzkazu

2. výlet – česká klasika – Edmundovy soutěsky

Vzali jsme to z druhé strany a udělali jsme dobře. I tak to bylo vlastně furt z kopce. Zaparkovali jsme na Mezní louce a vyrazili jsme k soutěskám lesíkem. Bylo to moc příjemné. Pak nasedli na lodičku, kde jsme díky opačnému směru nemuseli čekat frontu a došlapali doprostřed do občerstvovny a pak zase druhá lodička a kousek došlapat až do Hřenska. Z Hřenska jsme se nechali vyvézt autobusem zpátky na Mezní louku, kde se dá užít pěkné hřišťátko plus Rysčí stezka.

Procházka mezi skálama
Karbaníci karbanili při čekání na autobus. Hráli jen děti a vůbec netuším, jaká si dali pravidla vzhledem k tomu, že hrála věková skupina 3-7 let 🙂

3. výlet – výšlap na horu Jedlovou

Tento výlet jsme si dali už jen naše rodinka. Výšlap byl fajn, bylo to do kopce, ale šlo to. Dost nás zachraňovaly vzkazy. Nahoře pěkné výhledy a rozhledna s pěknou místní tradiční restaurací a lanový park.

Restauace a rozhledna na vrcholu Jedlová

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..