OBLÉKÁNÍ NA PODZIM A V ZIMĚ

JSME HODNĚ VENKU A TAK MÁME HODNĚ OBLEČENÍ NA VEN?

Jak to máme s oblečením? Abych řekla pravdu, tak jak děti rostou, tak tím to méně řeším. A cílem je je spíše otužovat než zabalovat 🙂

PODZIM

SOFTSHELLOVÁ VRCHNÍ VRSTVA

Základem je svrchní softshellové oblečení – bunda a šusťáky.

Podzimní oblečení – popis, co jsme měli zrovna na sobě – svítilo sluníčko, ale foukal studený a vlezlý vítr – softshellové bundy – volnějšího střihu – softshellové kalhoty – nákrčníky, které dobře posloužily jako čepice – nepromokavé boty

SOFTSHELLOVÉ KALHOTY

Dost často mi vydrží celý rok a poslední dobou i dva roky. Máme rádi takové volné střihy, u kterých není poznat, když je trochu větší. Používám je v teplejší zimě, na jaře, ale i v létě a pak na podzim až do stupňů kolem 0. Používám softshell s fleecovou podšívkou pro děti. Já nosím také softshellky a mám jedny na celý rok bez fleesové vrstvy z takového tenkého kalhotového softshellu. Letos plánuju softshellky kalhoty děvčatům ušít.

Mám pro děti dva sety. Osvědčila se mi u kalhot černá barva, protože je na nich nejméně vidět špína a používáme je v zimě i do Prahy např. při cestě do divadla. Máme totiž čistě černé bez nějakých sportovních pruhů, takže vlastně sednou i jako slušivé kalhoty.

SOFTSHELLOVÉ BUNDY, KABÁTEK

Softshellové bundy nosíme na jaře, v létě i na podzim. Osvědčil se nám zase takový volný styl, kde se dá v bundě dobře hýbat – než klasický střih šusťákových bund. A vydrží více sezón. Akorát u větších velikostí jdou špatně již sehnat.

Když už více přituhuje či více prší na podzim, tak dáváme zateplenou plastovou bundu z Lidlu. Ta dost často nás zachrání i v zimě v době mrazů.

Podzimní oblečení – foukalo, hrozil déšť a skoro mrzlo – popis, co jsme měly zrovna na sobě
– plastová bunda s vnitřním fleecem
– tenký nákrčník
– moje čepice
– tenké rukavice
– softshellové kalhoty – jdou přetáhnout přes holinky – což máme radši než zastrkávání do holinek
– zateplené holinky

 

Zimní bundy nasazuju u dětí, když se začínají stupně blížit nule. Ale jakmile ji jednou nasadíme, tak pak ji nosíme i až do plus deseti stupňů.

Já využívám do nuly softshellovou bundu a softshellový kabátek i do práce, do města. Už několikrát mě zachránil v dešti, když jsem neměla s sebou deštník. Pod nulu již převlékám do zimní bundy, ale nemám nějakou extra nepromokavou, takže když prší, tak stejně většinou se vracím k softshellové. (ale prší většinou, když není velký mráz :-), takže to jde).

 

VNITŘNÍ VRSTVY

Tím, že jsem si děti zabezpečila z venku proti mokrotě a profouknutí. Tak už moc neřeším, co se nosí pod tím. Určitě tričko a mikina, někdy košilka a pod kalhoty elasťáky či punčocháče. Neřeším, zda je to funkční oblečení či bavlněné. Moc často jim to funkční necpu. Říkám si, že zase není nutné být jak v bavlnce neustále. Přeci jen, ať si zvykají na nástrahy počasí a trochu se otužují. Někteří rodiče dávají jen funkční oblečení, když se má být déle venku, ale co když zrovna se namočí nebo se zapomene doma? To pak díky nezvyklosti se hned chytne rýma.

BOTY

Snažím se zajistit barefootovou obuv či kompromis. Bohužel barefootová obuv na drsné podmínky je stále docela špatně k sehnání a tak musí stačit i kompromis. Máme pár oblíbených značek a hlavně nesmí chybět holinky, které v zateplené verzi používáme i v zimě. Sněhule jsme již zrušily. Někdy pořídím i boty nepromokavé s goretexem apod., ale jsou dost často takové tvrdé a obrovské, že holky většinou pak stejně radši skočí do těch holinek.

ČEPICE, RUKAVICE, ŠÁLA

Na podzim používáme tenčí čepky. Občas už se hodí i bavlněné rukavičky a šála je kámen úrazu. To je nejméně oblíbený druh oblečení. Na krku všechno tlačí, mačká, překáží a tak někdy jdou tak nějak s lehce po odhaleným krkem, někdy zkouším šálu a nejlepší je nákrčník, ale ani s ním to není jednoduché. To už musí opravdu hodně foukat.

Prozradím jeden můj soukromý tip na ztracené hadrové rukavičky. Taky se vám stává, že máte jednu rukavici a ta druhá je prostě někde zatoulaná? Nebavilo mě to furt řešit a tak jsem u číňanů koupila 20 párů stejných rukavic za skoro drobné. Tyhle rukavičky mají tu výhodu, že nemají střih na levou a pravou ruku, ale jsou univerzální. A problém vyřešen.

ZIMA

VNĚJŠÍ VRSTVA

Zimní soupravy nastoupí, když hodně přituhne či napadne sníh. Poslední leta bohužel toto období není příliš časté. Dnešní trh nabízí úžasné materiály, které jsou nepromokavé, takže teplíčko je i v zimě. Akorát ráda dopřeju válení ve sněhu, v blátě, proto mám radši opět tmavší barvy a dvě soupravy (či jako náhradní beru softshellky), protože na cestách se to dost špatně suší a nerada bych, aby po dopoledním řádění se muselo odpoledne zůstat uvnitř.

Nepoužívám kombinézy z praktických důvodů u holčiček od té doby, co jsou od plen, protože představa celkového svlékání a pak rousání těch rukávů po zemi, případně hrozící počůrání mě dost odrazuje.

VNITŘNÍ VRSTVA

Když opravdu hodně mrzne a čeká nás celý den venku, tak zkouším funkčním oblečení, ale ne vždy je ochota si ho obléct. Také doporučuju vrstvení několika tenčními vrstvami. Takže dáváme košilku, tričko, mikinu. A když je potřeba, tak třeba ještě jedno tričko navíc. Všichni chceme, aby se děti venku hýbaly a tak občas nechápu, když jsou děti nabalené jak kouličky, že se ani nemůžou hnout. Nakonec jim je ještě větší zima než, kdyby měly více tenčích vrstev.

BOTY

Zkoušela jsem pár sněhulí, ale pořád to bylo takové divné. Buď padaly z nohy nebo noha jim v tom kloktala, že boty šoupaly. Taky co s mokrou vložkou, když nejde vyndat a vysušit a ani vyprat? Bohužel se mi párkrát stalo, že do těch sněhulí se podařilo vpravit i bláto a co s tím? Sice to uschne, ale vymýt to už nejde. A pak máte mít každou ponožku hnědou?

Nakonec to jednoznačně vyhrály sněhulo-holinky se zateplenou vložkou do minus třiceti, která je vyndavací. Boty vypadají, jak holinky, ale díky tomu jsou z venku nepromokavé a když se namočí uvnitř, tak se dá vložka vytáhnout a usušit na topení. Vložka se dá i vyprat v pračce. A největší bonus, že holkám se v tom nejlépe chodí a jiné nechtějí. Druhé zimní boty většinou pořizuju slušivější s kožíškem, aby se to dalo použít do školy, do divadla, ale někdy i na sněhu, takže mají také alespoň trochu nepromokavou podobu.

ČEPICE, RUKAVICE, ŠÁLA

Čepice používáme teplé a většinou si je holky vyberou samy dle svého vkusu a dost často už ta větší nosí moje čepice. Rukavice lyžařské jsou také potřeba. Osvědčuje se rukavice s použitím provázku, který se připevní na rukáv, aby se rukavice neztratila. Taky jsou super rukavice, které mají velký přesah přes rukáv a nemusí se zastrkávat dovnitř rukávu. S šálou jsou i v zimě problémy. Je potřeba mít nejúžasnější design, aby byla chuť ji nosit.

TAK HURÁÁÁ VEN. ONO TO OBLEČENÍ NENÍ AŽ TAK NUTNÉ VLASTNĚ ŘEŠIT. ALESPOŇ SE DĚTI TROŠKU ZOCELÍ.

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..